Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ψήφισμα Γενικού Συμβουλίου Α.Δ.Ε.Δ.Υ., 3.2.2014

Α.Δ.Ε.Δ.ΥΑθήνα, 4.2.2014 ,
Αριθμ. Πρωτ. 62
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2
105 57 ΑΘΗΝΑ
Τηλ 213.16.16.900
Fax 2103246165
             adedy1@adedy.gr


Ψήφισμα Γενικού Συμβουλίου Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

3.2.2014
για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Διοικητικές Απλουστεύσεις – καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα»


Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συνεχίζοντας το έργο της διάλυσης του Δημόσιου Τομέα, προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία που προβλέπει το κλείσιμο δεκάδων φορέων και την απόλυση των εκεί εργαζόμενων.

Ο άξονας πάνω στον οποίο κινείται η Κυβέρνηση, είναι αυτός της υλοποίησης στο ακέραιο των μνημονιακών επιταγών αλλά και της ικανοποίησης των επιδιώξεων των εγχώριων οικονομικών παραγόντων οι οποίοι διεκδικούν το έργο του Δημοσίου.

Παράπλευρη, για την Κυβέρνηση, απώλεια οι εκατοντάδες εργαζόμενοι των υπό κατάργηση δομών, οι οποίοι προορίζονται να προστεθούν στη λίστα των χιλιάδων απολυμένων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Αποκαλυπτικό όμως για το μοντέλο του Δημόσιου Τομέα που ετοιμάζεται είναι το σχέδιο αξιολόγησης των εργαζομένων που προβλέπεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί ένα νέο τύπο πελατειακών σχέσεων, εκβιασμών και υποταγής. Στόχος τους η δημιουργία ενός μικρού και απόλυτα ελεγχόμενου κομματικά δημοσίου, όπου ο κατ΄ ανάθεση τοποθετημένος τμηματάρχης, θα αξιολογεί και θα κατατάσσει τους εργαζόμενους, σε ικανούς και σε προς απόλυση υπαλλήλους.

Η πρόβλεψη άλλωστε που υπάρχει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία το 15% των υπαλλήλων πρέπει να κριθούν ουσιαστικά ως ακατάλληλοι, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τον πραγματικό στόχο της συγκεκριμένης διαδικασίας.

H επίκληση των προβλημάτων δομής και λειτουργίας του Δημοσίου Τομέα, είναι προσχηματική. Στόχος της Κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται και στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, δεν είναι η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά η νομιμοποίηση διαδικασιών που οδηγούν στην ανεργία εκατοντάδες υπαλλήλους, η δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής με χιλιάδες υπό απόλυση εργαζόμενους και  φυσικά η εκχώρηση νευραλγικών, αλλά και κερδοφόρων τομέων του δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Παράλληλα προωθούνται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που αποσκοπούν στην έμμεση κατάργηση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων μέσα από την πρόσληψη «οφελούμενων» και άλλων με 480 ευρώ το μήνα με 5μηνες συμβάσεις.

To Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο νομοσχέδιο που προωθεί το κλείσιμο δεκάδων φορέων του Δημοσίου και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων.

Το Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αγωνίζεται για να αναπτυχθεί ένα παλλαϊκό κίνημα αντίστασης και  ανατροπής των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Ένα κίνημα υπεράσπισης του Δημόσιου Τομέα, των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και διεκδίκησης ενός δημοσίου φιλικότερου και αποτελεσματικότερου, στην υπηρεσία κυρίως των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας. Στον αντίποδα δηλαδή του Δημοσίου που χρόνια τώρα δημιουργούσαν και υπηρετούσαν οι σημερινοί ‘’εξυγιαντές’’ του.

 Από το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου