Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ, Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα

Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ι Κ Ο  Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο  Μ Α Ρ Ι Α Σ - Μ Α Γ Δ Α Λ Η Ν Η Σ  Β.  Τ Σ Ι Π Ρ Α
& Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Τ Ω Ν
Μαυρομματαίων 11, Αθήνα, 106 82
Τηλ. 210 3302240
Fax: 210 3302323
ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ι. Επί του ερωτήματος.
Ετέθη υπόψιν μου το εξής ερώτημα:
«Μετά την έκδοση της υπ’ αριθμόν υπ’ αριθμόν ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/33/οικ.27653/11.10.2013 (ΦΕΚ 2560/Β/11.10.2013) απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της από 15-10-2013 πρόσκλησης (150628 /Β2 ΕΠΕΙΓΟΝ) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και εν όψει της επικείμενης ψήφισης διατάξεως, η οποία θα καθιστά πειθαρχικό παράπτωμα των υπαλλήλων την μη σύνταξη του δελτίου απογραφής, ποιες πρέπει να είναι οι ενέργειες των υπαλλήλων αναφορικά με την σύνταξη των σχετικών δελτίων;»
ΙΙ. Επί των εφαρμοστέων διατάξεων.
Όπως γνωρίζετε, δια των ανωτέρω διατάξεων προβλέφθηκε, η υποχρέωση της συμπλήρωσης των στοιχείων των απογραφικών δελτίων από τους ίδιους τους υπαλλήλους, επιχειρώντας έτσι να καμφθεί η αντίδραση των Ιδρυμάτων αλλά και των εργαζομένων στην επικείμενη διαθεσιμότητα υπαλλήλων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η από 15-10-2013 πρόσκληση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προβλέπει, ότι η συμπλήρωση των στοιχείων γίνεται με ευθύνη του υπαλλήλου και βεβαίως, ότι το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο υπέχει θέση υπευθύνου δηλώσεως, άρα επί της ουσίας η μη ορθή ή ανακριβής συμπλήρωση του επισύρει ποινικές συνέπειες για υποβολή ψευδούς υπευθύνου δηλώσεως.
Από την άλλη πλευρά, η μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία (και πριν από την ψήφιση διατάξεως, που θα καθιστά την μη συμπλήρωση του απογραφικού πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο μάλιστα οδηγεί σε αυτοδίκαιη αργία), δεν μπορεί να στηρίξει την έννοια του πειθαρχικού παραπτώματος σε περίπτωση μη συμπλήρωσης στοιχείων. Αυτός είναι και ο λόγος, που εσπευσμένα έρχεται στην Βουλή η ως άνω διάταξη, προκειμένου να θεμελιώσει το παράλογο αυτό δημιούργημα της Κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παρατηρήσει κανείς, ότι εάν τελικώς ψηφισθεί η ως άνω διάταξη, ο υπάλληλος θα βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, αφού εάν συμπληρώσει το απογραφικό δελτίο ανακριβώς (μιας και δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο του) θα τελέσει ποινικό αδίκημα ενώ εάν δεν το συμπληρώσει καθόλου θα τελέσει πειθαρχικό αδίκημα. 
Στην πραγματικότητα δε η μόνη και κύρια πρόθεση της Κυβερνήσεως θα πραγματοποιηθεί αφού θα έχει γεμίσει η δεξαμενή της διαθεσιμότητας με τρεις εναλλακτικούς τρόπους: (α) από όσους τελικώς υποβάλλουν το δελτίο με ακρίβεια, οπότε και θα βρεθούν οι διαθέσιμοι (β) από όσους δεν το υποβάλλουν με ακρίβεια, οπότε κατόπιν πειθαρχικής και ποινικής διώξεως για ψευδή υπεύθυνη δήλωση θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία και (γ) από όσους δεν θα υποβάλλουν καθόλου το απογραφικό δελτίο, οπότε θα βρεθούν σε κατάσταση αυτοδίκαιης αργίας, λόγω άσκησης πειθαρχικής διώξεως.
Και βεβαίως είναι προφανές, ότι οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν να πλήξουν την απεργία της Ομοσπονδίας, εισάγοντας έναν ιδιότυπο «απεργοσπαστικό μηχανισμό», όπως εξίσου προφανές είναι, ότι κατά την διάρκεια της απεργίας, κατά την οποία μάλιστα περικόπτονται οι αποδοχές του υπαλλήλου, δεν υφίσταται υποχρέωση να τελεστεί οποιαδήποτε υπηρεσιακή ενέργεια. Αυτονόητο μάλιστα, είναι και το γεγονός, ότι σε κάθε περίπτωση η συμπλήρωση του δελτίου είναι ανέφικτη λόγω αδυναμίας του υπαλλήλου να προσεγγίσει τον υπηρεσιακό του φάκελο και να λάβει από αυτόν τα αναγκαία δικαιολογητικά, που ζητά να προσκομιστούν το Υπουργείο. Κανείς βεβαίως, δεν μπορεί να περιμένει από έναν υπάλληλο, ότι θα θυμάται με ακρίβεια την βαθμολόγηση του στις εκθέσεις αξιολόγησης των τελευταίων 8 ετών ή τον ακριβή βαθμό πτυχίου του.
ΙΙΙ. Η επιλογή της ενδεδειγμένης οδού, προς το παρόν.
Η επιλογή της ενδεδειγμένης οδού, σχετίζεται συνεπεία όλων των ανωτέρω με την διαπίστωση του μικρότερου ρίσκου εκ μέρους των υπαλλήλων. Έτσι, με δεδομένο, ότι τα στοιχεία, που ζητούνται είναι λεπτομερειακά,είναι αδύνατον το συγκεκριμένο δελτίο να συμπληρωθεί με ακρίβεια (καθώς κάθε ανακριβής αναφορά μπορεί να επισύρει ποινικές κυρώσεις στους υπαλλήλους). Υπό την έννοια αυτή, προτείνεται προς το παρόν η μαζική μη συμπλήρωση του δελτίου, υπό την προϋπόθεση, ότι ο κάθε υπάλληλος θα πρέπει να υποβάλλει μια δήλωση προς το Υπουργείο, στην οποία να αναφέρεται, ότι δεν ενθυμάται τα πλήρη και ακριβή στοιχεία, που του ζητώνται, δεν διαθέτει πρόσβαση στον υπηρεσιακό του φάκελο και έτσι αδυνατεί να συμπληρώσει το δελτίο απογραφής ενώ αντιστοίχως, δεν διαθέτει αντίγραφο των εγγράφων, που βρίσκονται στον φάκελο του, λόγω αναστολής της λειτουργίας της Διεύθυνσης Διοικητικού/Προσωπικού, εξαιτίας της απεργίας.
Με τον τρόπο αυτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί, ότι τελείται πειθαρχικό παράπτωμα, αφού δεν μπορεί να υπάρχει πειθαρχικό παράπτωμα όταν δεν υφίσταται δόλος ή αμέλεια τουλάχιστον του υπαλλήλου ενώ από την άλλη πλευρά είναι προφανές, ότι η μαζική μη υποβολή εξαιτίας αντικειμενικού κωλύματος θα καθυστερήσει με τον πλέον ασφαλή τρόπο την συλλογή των στοιχείων. Προτείνεται επιπροσθέτως η αποστολή εξωδίκου εκ μέρους της Ομοσπονδίας, με το αυτό περιεχόμενο, τονίζοντας, ότι δεν μπορεί να καταστεί υπάλληλος πειθαρχικά διωκόμενος εκ του λόγου αυτού.
Οι επόμενες ημέρες αλλά και οι ενέργειες των υπαλλήλων θα καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειες μας.
Παραμένω στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,

Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα
Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου