Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ: Για την κατάργηση κενών οργανικών θέσεων.

Ρέθυμνο,  3 Ιουλίου 2013
ΨΗΦΙΣΜΑ
Για την κατάργηση κενών οργανικών θέσεων

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη απαρτία το πρωί της Τετάρτης στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, ενέκρινε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

Η ανακίνηση, με πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, του θέματος για την κατάργηση κενών οργανικών θέσεων –τόσο εκείνων που αυτοδικαίως καταργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4024/2011 όσο και των υπολειπόμενων προς κατάργηση– εγείρει μείζον ζήτημα για τη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης και προμηνύει τις όποιες εξελίξεις αναφορικά με το εργασιακό μέλλον του συνόλου του υπηρετούντος προσωπικού.
Παρά τα νομικά ζητήματα που υφίστανται σε διατάξεις του 4024/2011 και του 4046/2012, άρα και στην ανταπόκριση Συγκλήτου και Διοίκησης σε αυτές, η όποια απόφαση του Ιδρύματος δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια καθόλα τυπική διοικητική υποχρέωση, εν είδει συμμόρφωσης. Άλλωστε, εάν όντως επρόκειτο για τυπική υποχρέωση, τότε δεν θα ήταν αναγκαία η συζήτηση του θέματος σε επίπεδο Συγκλήτου. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι όλοι διαισθάνονται το ακριβώς αντίθετο και αντιλαμβάνονται ότι το θέμα συνδέεται άμεσα τόσο με τις επικείμενες απολύσεις προσωπικού, όσο και με το κυοφορούμενο οργανόγραμμα του Ιδρύματος.
Μολονότι το Υπουργείο Παιδείας έχει de jure αναγνωρίσει με τον ν.4009/2011 ότι τα οργανογράμματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων –άρα και του Πανεπιστημίου Κρήτης– είναι παρωχημένα και συνεπώς απαιτείται η εκπόνηση νέων, παράλληλα απαιτεί με νομικές ακροβασίες την παράκαμψη του πλέον πολυδιαφημισμένου νόμου, καταργώντας οργανικές θέσεις, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.
Τα μέχρι πρόσφατα κατασυκοφαντημένα για αδιαφάνεια Ιδρύματα εμφανίζονται ως θιασώτες και τοποτηρητές ενός νόμου (4009/2011) που δεν στήριξαν, ενώ το Υπουργείο –που μέχρι πρόσφατα έψεγε το «πανεπιστημιακό κατεστημένο» – απαιτεί με πλάγιους τρόπους την παραβίαση του νόμου που το ίδιο εισηγήθηκε. Ωστόσο, φροντίζει επιμελώς να μετακυλήσει το βάρος και την ευθύνη των αποφάσεων σε πρόσωπα και θεσμούς που φρόντισε να απαξιώσει, αναζητώντας έτσι συνενόχους, χρίζοντάς τους όμως την κατάλληλη στιγμή σε αυτουργούς για εξελίξεις που θα ακολουθήσουν: τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
Στην περίπτωση που η Σύγκλητος, και κατ’ επέκταση το Πανεπιστήμιο, παγιδευτεί στη στρατηγική του Υπουργείου, τότε οι υπηρεσίες του Ιδρύματος θα εμφανίζουν πλασματική πληρότητα σε επίπεδο μόνιμου προσωπικού της τάξεως του 80% περίπου. Αν συνυπολογιστεί και το προσωπικό ΙΔΑΧ με προσωποπαγείς θέσεις, τότε de facto τουλάχιστον το 50% του υπηρετούντος προσωπικού πάσης φύσεως θα κριθεί ως πλεονάζον, με δεδομένες πλέον τις συνέπειες.  

Η συνέλευση των εργαζομένων στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου:
•    Εκτιμά ότι το ζήτημα της κατάργησης και της σύστασης των οργανικών θέσεων συνδέεται άμεσα με το κυοφορούμενο οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου, του οποίου ο σχεδιασμός δεν μπορεί να περιοριστεί στις ασκήσεις πρακτικής αριθμητικής που επιβάλλει το Υπουργείο.  
•    Καλεί τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να επιδείξει, για ακόμη μια φορά, τη δέουσα προσοχή, εκτιμώντας όλα τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της.
•    Η συνέλευση θεωρεί ότι η πλέον συνεπής απάντηση του Ιδρύματος στο έγγραφο του Υπουργείου θα είναι η κατάθεση, σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, του νέου οργανογράμματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως επιτάσσει το άρθρο 5 του ν.4009/2011 και του οποίου η κατάρτιση έχει ήδη σχεδιαστεί με τον Οδικό Χάρτη. Κάθε άλλη απάντηση εγκλωβίζει το Ίδρυμα σε στρατηγικές και επιλογές του Υπουργείου, οι οποίες δεν εγγυώνται τη λειτουργία του και το μέλλον των εργαζομένων και των φοιτητών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου