Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 13/9


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο
Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η στάση μας απέναντι στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ δεν διαμορφώνεται με βασικό κριτήριο τους όρους εργασίας μας. Οι όροι εργασίας μας έχουν ήδη δεχτεί πλήγμα, αφού:
  • Η χρόνο με τον χρόνο μειούμενη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως και όλων των δημόσιων φορέων, καθιστά αδύνατη την κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών.
  • Οι υπηρεσίες στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου αποψιλώνονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια από το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση των καθηκόντων μας.
  • Οι μισθοί μας έχουν πάρει τον κατήφορο, κατ’ εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής.
  • Απαξιωνόμαστε καθημερινά μέσα από τις αφοριστικές ρητορείες των κυβερνώντων για κηφήνες δημοσίους υπαλλήλους, που ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό και σπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων.
  • Το γεγονός ότι κατέχουμε ακόμα τις θέσεις εργασίας μας έχει αναχθεί σε αμάρτημα που πρέπει να τιμωρηθεί με την περίφημη «εργασιακή εφεδρεία», δηλαδή με απολύσεις.
Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ δεν επιδεινώνει την κατάσταση για εμάς περισσότερο απ’ ότι για τους άλλους εργαζόμενους. Δεν τον διαβάζουμε με βάση «φτηνά συντεχνιακά συμφέροντα», προσφιλής χαρακτηρισμός για το κίνητρο όποιου αντιδρά στα κυβερνητικά μέτρα.
Πράγματι, ο νέος νόμος αλλάζει το Πανεπιστήμιο που ξέραμε, γεγονός για πολλούς θετικό – κανείς δεν θα διαφωνήσει πως η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χρειαζόταν αλλαγές. Δυστυχώς αυτό που φέρνει στη θέση του δεν θα έχει καμιά σχέση με το δημόσιο, δημοκρατικό και μαζικό στην πρόσβαση φοίτησης πανεπιστήμιο, που υπηρετεί την έρευνα, τη γνώση και την αναζήτηση της αλήθειας.
Ο νόμος 4009/2011 για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:
  • Δεν φέρνει ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνική λογοδοσία, αλλά ανοιχτό στον έλεγχο της αγοράς. Ένα πανεπιστήμιο που θα συντηρεί την ύπαρξή του πουλώντας, μέσω του προβλεπόμενου Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, υπηρεσίες κατάρτισης και δια βίου μάθησης στους πολίτες, καθώς και υπηρεσίες έρευνας στις επιχειρήσεις.
  • Καταλύει κάθε έννοια ακαδημαϊκής κοινότητας με τη μη συμμετοχή του διοικητικού προσωπικού στην εκλογή των οργάνων διοίκησής του, αλλά και την εξάλειψη της φοιτητικής συμμετοχής.
  • Προετοιμάζει το έδαφος για συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΑΕΙ και για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού τους.
  • Μαρτυρά την απόφαση της πολιτείας να αποποιηθεί σταδιακά της υποχρέωσής της για παροχή δημοσίων αγαθών, όπως είναι η παιδεία.
Επειδή θεωρούμε πως όλα τα παραπάνω αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους και τους φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά τον κάθε πολίτη:
  • Καλούμε την Πρυτανική Αρχή να συνεργαστεί με όλους, ώστε να αποσαφηνιστεί και οριοθετηθεί η στάση του Ιδρύματος απέναντι στο νόμο και τα ζητήματα εφαρμογής του.
  • Ζητάμε την επανεξέταση του νόμου, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των Συνόδων Πρυτάνεων, τις επιφυλάξεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για αντισυνταγματικές διατάξεις, την κριτική και τις προτάσεις των ακαδημαϊκών.
  • Θεωρούμε κοινούς τους προβληματισμούς της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα συμμετέχουμε σε όλες τις εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.
  • Είμαστε αλληλέγγυοι, ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ως πολίτες και ως γονείς, με τις ανησυχίες, τους αγώνες και τη στάση των φοιτητών μας.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου